Момичета, защо седите, какво чакате? Лятото е в разгара си, “козметиката” отдавна е узряла! Тичайте в гората или в градината за плодове и зеленчуци - те ще ви помогнат да станете още по-красиви!
Плодови скрабове

Тази простичка истина е известна на всяка жена, но помнете - преди да нанесете маската върху лицето си, то трябва да е добре почистено. За целта може да използвате някой от следните плодови скрабове:

- В стъклена паничка леко намачкайте 2 супени лъжици ягоди, смесете ги с 1 чаена лъжичка сметана, след което внимателно сипете вътре 2 супени лъжици розова глина. Смесете всичко това до получаване на кашица, нанесете я върху лицето си с кръгови движения, като натискате леко, а след това се измийте с топла вода. Този скраб е добър за чувствителна кожа.

- 1 - 1,5 супени лъжици плодове от касис трябва да се намачкат така, че семките да останат цели. Добавете към тях една супена лъжица брашно, смесете всичко добре, за да не останат бучици. В друг съд намачкайте 2-3 ореха и ги смесете с една чаена лъжичка мазна сметана. След това смесете съдържанието на двете панички и разбъркайте добре. Използвайте този скраб по 2-3 пъти седмично преди лягане и след като сте свалили грима си.

Тонизираща смес

За подхранване, тонизиране и изсветляване на кожата по три пъти седмично е полезно да си правите следните маски:

- Две-три ягоди се намачкват и се смесват с 1 супена лъжица извара или сметана. Вместо ягоди може да използвате сливи, праскови, кайсии или ябълки.

- Две чаени лъжици извара се смесват с равно количество плодов или зеленчуков сок. Добавят се 1/2 чаена лъжичка сол, сместа се разбърква добре и се нанася върху кожата. След 5-6 минути маската се нанася повторно, а след 15 се сваля с помощта на шпатула и се отмива със солена вода.

- Кашица от плодовете на офика се смесват с малко пресен мед и дебел слой от сместа се нанася върху кожата на лицето и шията. Отгоре се покрива с марля или хавлиена кърпа. След 10-15 минути маската се отмива с топла вода. След 10-12 маски кожата става чиста и гладка. Тази подхранваща маска е подходяща за всякакъв тип кожа.

- Около 100 г малини се намачкват и се смесват с една супена лъжица мляко. Сместа се нанася върху лицето, а след 10-15 минути се отмива с топла преварена вода.

- Намачкайте ягода и я смесете с любимия си подхранващ крем, като добавите 1 чаена лъжичка мед.

Подхранващи маски

Те имат почистващо действие и изглаждат кожата. Благодарение на редовното им прилагане лицето става чисто и матово, кожата изглежда сияеща и стегната. Правете подхранващи маски 2-3 пъти седмично и резултатът няма да се забави.

- Смесете 2 чаени лъжички плодов сок и 1 супена лъжица пшеничено или овесено брашно и ще получите проста витаминна маска. Нанесете я върху лицето и шията си и след 15 минути я отмийте.

- Вземете 1 супена лъжица от някакъв намачкан плод и го смесете с половин жълтък. Добавете малко нишесте, за да се сгъсти сместа.

- Намачкайте три ягоди и добавете към тях една чаена лъжичка сметана и една чаена лъжичка мед. Смесете добре и нанесете сместа върху лицето. Оставете я 15-20 минути, след което я свалете с навлажнен тампон. Тази маска е подходяща за всякакъв тип кожа.

Лечебни процедури

За свиване на порите и оздравяване на мазната кожа също можете да използвате маски. Козметичните маски от този тип се прилагат, за да може умореното лице да изглежда гладко, а кожата - опъната. Правят се 2-3 пъти в месеца.

- Вземете няколко плода от червено или бяло френско грозде, намачкайте ги, смесете ги с малък сварен картоф и нанесете маската върху лицето. След 15 минути се измийте с топла вода. Тази маска действа много добре при разширени пори.

- Един яйчен белтък се разбива на пяна, като постепенно добавяте половин чаена лъжичка лимонов сок, сок от червено френско грозде или клюква. Маската се нанася 2-3 пъти през 4-5 минути. Сваля се с помощта на памучни тампони, напоени с чай.

- Намачкайте 1,5-2 супени лъжици горски ягоди, смесете ги с разбит яйчен белтък и добавете 1 чаена лъжичка нишесте и една чаена лъжичка растително масло. След 15 минути отмийте маската с топла вода, а след това изплакнете лицето с хладка вода. Тази маска се прилага при мазна пореста кожа.

Билкови лосиони

Природата не предлага витамини само чрез плодовете и зеленчуците. Немалко полезни вещества се съдържат и в листата на различните растения. Отварите от листа се използват като лосиони, за компреси или приготвяне на козметичен лед за протриване на кожата.

- По 1 супена лъжица цвят от липа и зелени листа от малина се заливат с 1 чаша вряла вода, оставят се да престоят, след което се прецеждат. Натъркването на кожата с леда, получен от тази настойка, ще ви помогне да се преборите с бръчките.

- 10-15 листа от касис се заливат с 1/2 чаша вряла вода, след 15-20 минути се прецеждат и се добавя 1 супена лъжица сок от плодовете. Напойте с настойката марля, сгъната на няколко слоя, и я сложете върху лицето си за 20 минути. След сваляне на маската лицето се измива с вода със стайна температура.

Ода за ябълката и меда


Ябълки и мед има през цялата година и те, разбира се, може ефективно да се използват за приготвяне на козметични средства. Много добра овлажняваща маска включва двата продукта.

- Вземете половин изчистена ябълка, 2 супени лъжички мед, 1/2 чаена лъжичка сух градински чай, внимателно смесете всичко с миксер и охладете сместа в продължение на минимум 10 минути. Нанесете я върху почистеното си лице, като леко потупвате кожата с пръсти, докато почувствате, че сместа е станала много лепкава. Продължавайте да потупвате кожата, докато не усетите прилива на кръв в нея. Отмийте маската с топла вода.
Помнете, че медът трябва да бъде натурален и качествен. Старайте се да ползвате светъл мед - липов и от цветя, защото той в най-малка степен предизвиква алергични реакции. Благодарение на ябълките отпуснатата кожа ще стане свежа и блестяща, а медът ще я овлажни.

За безупречни ръце

- Ако ръцете ви са загрубели, пригответе си картофена маска: сварете 300 г необелени картофи, намачкайте ги заедно с кожицата, добавете 2 чаени лъжички краставичен или лимонов сок, смесете всичко добре. Нанесете топлата маса върху ръцете си на дебел слой за 10-15 минути. След това я измийте с вода и попийте ръцете си с кърпа.

- Да омекотите кожата на ръцете ще ви помогне ваничка с лайка: 2 супени лъжици сухи цветове от лайка, 1 супена лъжица конски босилек, 1 супена лъжица чистотел залейте с две чаши вряла вода. Оставете сместа да престои 10-15 минути, след това натопете ръцете си в получената отвара за 10-20 минути и ги изтрийте със салфетка. При системно използване на такава вана кожата става мека и кадифена.

- Ако кожата на нежните ви ръце се е напукала, направете си ваничка с нишесте: 1 супена лъжица нишесте залейте с 0,5 литра вода и добавете 1 супена лъжица кисело мляко. Разбъркайте добре. Потопете ръцете си във ваничката за 15-20 минути, подсушете ги със салфетка, без да ги изплаквате, и ги намажете с подхранващ крем.