Проблемът цъфтящи краища се появява най-често при хора със суха и крехка коса, когато защитният слой на епидермиса  на всеки косъм бъде нарушен. Появата му е ясен знак, че косата е увредена. А „ефектът” би могъл да бъде постигнат по разнообразни начини, на които жените доброволно се подлагаме - сушене, къдрене, боядисване, изрусяване, както и от прекомерно излагане на слънчева светлина и използването на неподходящ шампоан.

По-важен обаче е не проблемът, а справянето с него. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат за предотвратяването и справянето с досадните цъфтящи краища:

  • Хранете се с повече продукти, които ще укрепят структурата на косъма – риба, пилешко месо, яйца, пълнозърнести храни, млечни продукти.
  • Подстригвайте регулярно, за да избегнете появата на проблема – по веднъж на всеки 6-8 седмици.
  • Използвайте правилния шампоан за вашия тип коса. Това е от съществено значение за косата, за да не се омазнява или изсушава прекомерно, което ще наруши повърхностния й защитен слой.
  • След измиването с шампоан винаги използвайте балсам. При сериозно проблеми със заплетени и цъфтящи краища нанесете от него по цялата повърхност на косъма. Увийте с найлонов плик и отгоре с хавлия. Оставете да подейства 10 минути и измийте със студена вода. Методът е ефективен за справяне с проблема, ако го прилагате веднъж седмично.
  • Винаги разресвайте косата си, когато е вече суха. Разресването на мокра или влажна коса води не само до косопад, но и до нарушаване на защитния слой на косъма.
  • Ако сте от дамите, които боядисват косата си, то бъдете мили с нея и използвайте боя без амоняк. За щастие на пазара вече има огромно разнообразие от щадящи марки и цветове.
  • Купете си хубав сешоар и не пренебрегвайте неговата сила. Мощните уреди над 1500w скъсяват значително времето за сушене, което е само плюс за вашата коса.
  • Защитавайте я от слънцето, използвайки продукти със SPF и не забравяйте да носите шапка, когато слънчевите лъчи са най-силни.

Домашни решения за цъфтящи краища:

- Затоплете няколко супени лъжици зехтин в микровълновата (без да го прегрявате). Нанесете на косата с масажни движения и поставете найлонова шапка за коса. Оставете да подейства 30 минути и изплакнете с хладка вода.
- Същото можете да направите с последните останали глътки бира от снощното пиршество.
- Нанесете майонеза върху краищата на косата. Постойте така половин час и измийте с шампоан и хладка вода.
- Маслото, съдържащо се в авокадото се използва като съставка в много овлажняващи и подхранващи козметични продукти. Съвсем успешно можете да използвате пюрирания плод, към който да добавите едно яйце и няколко капки зехтин, и да нанесете сместа на косата. Отмива се след около половин час.