Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В октомврийския брой:

Качествената хидратация поддържа кожата свежа и красива
Шията – привлекателна и уязвима
Как да поддържаме косата жизнена и красива
Кои са най-продаваните антицелулитни продукти
Тютюнопушенето и алкохолът влошават акнето
Козметика с розмарин
Нови упражнения от метода пилатес
Специално интервю с певицата Аксиния
Коя е новата “Кралица на красотата България 2006”
Шанс да спечелите много награди

Шията
привлекателна и уязвима

Колкото и добре да е облечена и гримирана една жена, ако не се е погрижила за шията си, няма да изглежда по-млада. Кожата в този участък остарява много бързо и ако не се полагат подходящи грижи още към 30-годишна възраст започва да увяхва и сe покрива с бръчици. Какво трябва да направите, ако искате да запазите задълго привлекателния силует и младостта на шията?

В сравнение с грижите за кожата на лицето, шията винаги е била на втори план.
При повечето жени те се свеждат предимно до почистване. За да запазим кожата на тази доста уязвима част от нашето тяло колкото може по-дълго време гъвкава, еластична и млада, е необходимо всеки ден да й отделяме по малко време, да спим на ниска възглавница, да ходим с високо вдигната брадичка, да правим специални упражнения, да я почистваме с такива средства, каквито използваме за кожата на лицето, да я мажем с подходящ крем – подхранващ или овлажняващ.

Защо кожата на шията остарява по-бързо
Тя е много тънка, с недостатъчно развита в сравнение с останалите части на тялото подкожна мастна съединителна тъкан, което е причина за недоброто й подхранване, водещо до преждевременно остаряване. Както и кожата около очите, тя е почти изцяло лишена от мастни клетки и изисква такава грижа, както и сухата кожа на лицето. Шията е много по-чувствителна от лицето, тя първа се покрива с бръчки, повяхва, губи гъвкавостта и здравия си цвят и се отпуска.

Друга причина за стареенето на шията е самият й строеж. Тя е в непрекъснато движение и тъй като й липсва достатъчно физическа закалка, нежните й мускули могат да се тренират само със специални упражнения. Лошите навици като тези да се спи на висока възглавница или да се забива носа в бюрото при четене и писане, също оказват своето влияние. Начинът на мислене вреди на шията не по-малко от начина на живот – стресът и неприятностите вредят не само на настроението ни, но и на външния ни вид.

Някои болести също не действат разкрасяващо на шията. При заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт по нея се появяват петна с жълтеникав цвят или с червен оттенък, наподобяващи мрежа. Подобни оцветявания са възможни и при слънчеви изгаряния.

Маски за шия
Както лицето, така и шията се нуждае от почистване, подхранване и овлажняване. При нанасянето на ексфолиираща маска не трябва да се забравя и за кожата на шията. В тази зона също е необходимо да се премахват вроговените клетки. Шията може да се почисти и с помощта на специална ръкавица или масажна четка с меки косми. След почистването трябва да се нанесе подхранващо козметично средство. В козметичните салони за шията и областта на деколтето се предлагат специални маски, компреси и обтривания с плодови киселини или морски продукти. Повечето от тези процедури могат да се приложат и в домашни условия. Например, веднъж седмично да се направи компрес от топъл зехтин или слънчогледово олио или обтриване със 100 g извара и един жълтък. Върху маската винаги се поставя целофан и топъл шал.

Преди нанасяне на маската почистете шията и зоната на деколтето.За предпочитане е да се използват масла от различни ядки, тоалетно мляко, щадящи омекотяващи фитолосиони, тоници. Нанесете внимателно маската без да разтягате кожата. За отстраняване на слабо забелязващите се или силно изразени признаци на стареене е добре да се използва стягаща маска – разбийте на пяна един белтък и добавете в него една лъжичка мед. За постигане на по-добър ефект, нанесете маската на два слоя. За да бъде кожата на шията кадифена, веднъж седмично я мажете със смес от меката част на две узрели кайсии и една лъжичка растително масло. Всички маски се премахват с вода и памучен тампон, след което се нанася подходящ крем.

Картофена маска. Стрийте два сварени горещи картофа, добавете един жълтък, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. глицерин. Нанесете сместа на широка марля и обвийте с нея шията. Покрийте с найлон и после с еластичен бинт. Оставете маската да действа 15-20 минути. След това измийте шията с топла вода и я изплакнете с отвара от липов цвят. За по-добро освежаване на една чаша отвара може да добавите 1 ч. л. сол.

Белтъчно-маслена маска. Един белтък се смесва с 1 ч. л. растително масло (бадемово, маслиново или царевично) и сок от половин лимон. Нанесете за 10-15 минути, измийте с топла вода и изплакнете шията допълнително с вода със стайна температура, а още по-добре – с отвара от липов цвят.

Парафинова маска. Нагрейте парафина на водна баня. Направете проба на температурата на обратната страна на дланта. Нанесете с четчица на абсолютно суха кожа. След изсъхване свалете внимателно с шпатула. Маската се прави 2-3 пъти в седмицата, курсът е 10-15 маски.

Маска от тесто. Обвийте шията с тесто за 20 минути. Свалете тестото и обтрийте кожата с лимонов сок, разреден с вода в съотношение 1:3.

Маска от магданоз. Залейте 4 суп. л. ситно нарязан магданоз с 250 ml горещо мляко. Накиснете кърпа в тази смес и я поставете на шията. След маската шията не се мие, а след като изсъхне се намазва с крем.

За подхранване на шията добър ефект имат натуралните маски, подходящи за суха кожа – от зелен грах, ръжени трици, попарени във вряща вода, с добавен яйчен жълтък и чаена лъжичка масло от ядки, както и от овесено брашно. Измийте маската с топла, после със студена вода, нанесете на шията мазен крем, а след половин час попийте излишъка със салфетка.

Ако си похапвате плодове, “нахранете” лицето и шията, разбира се, след като сте ги почистили от праха и козметиката. Достатъчно е само да намажете кожата с парченце банан, праскова, портокал, ягода, грозде или някакъв друг плод.

Обтривания
За омекотяване на шията особено полезни са обтриванията с масла. Марля, напоена с топло масло от ядки, се увива около шията, притиска се с пергаментова хартия или найлон и плътно се завива с вълнен шал или памук. Сваля се след час. Много добър тонизиращ ефект има и обтриването на кожата с лед от билкови отвари. След тези процедури задължително нанесете мазен крем.

Ако кожата на шията е грапава, може да й придадете еластичност, като я обтривате 2-3 пъти седмично със ситна готварска сол по следния начин. Първо обтрийте шията със зехтин или тоалетно мляко, след което вземете шепа сол, леко навлажнена с вода и с кръгови движения натъркайте до зачервяване кожата от брадичката и ухото в посока към ключиците. Масажът в областта на щитовидната жлеза трябва да бъде лек. След това направете няколко горещи компреса от прясно немазно мляко, изплакнете шията с вода и я намажете с крем.
Добър ефект има също обтриването с хладна настойка от дъбови кори, мента, лайка и липов цвят в еднакви пропорции.

Компреси
Препоръчват се компреси с билкови отвари. Можете да изберете различни варианти. Обвийте добре шията за 15-20 минути с кърпа, намокрена с отвара от липов цвят, чай или обикновено мляко. След измиване вечер намажете шията с крем, а след това потупайте по нея със сгъната на четири памучна кърпа, навлажнена със солена вода. Преди вана или душ нанесете на шията малко крем и после я обвийте с топла влажна кърпа. Докато сте във ваната, от време на време намокряйте кърпата с топла вода. Такъв компрес има подмладяващ ефект.

За сбръчкана шия, каквато между другото може да се получи и в млада възраст след злоупотреба със слънчеви бани например, са подходящи контрастните компреси. Вземете две купи – едната с гореща отвара от липов цвят или мента, а другата с много студена вода. Кърпата, напоена в горещата отвара, поставете на шията за 2-3 минути, а напоената в студената вода – за 1-2 минути. Сменете няколко пъти компресите, завършвайки със студения.

Ако кожата е много набръчкана, правете 1-2 пъти седмично компрес от картофено пюре с 1 жълтък, 1 ч. л. мед и 1 ч. л. растително масло. Поставяйте маската като компрес.

Масажът
Тъй като кожата на шията е много тънка, поради което циркулацията на кръвта е по-слаба, е необходимо да се усвоят и редовно да се прилагат подходящи масажни движения за подобряване на кръвообращението. Не се препоръчва нежната кожа в тази зона да се разтрива енергично и да се разтяга, а внимателно да се масажира с кръгови движения отгоре-надолу. Масажът, както и гимнастиката на шията, трябва да ви станат навик, ако искате да съхраните младостта и привлекателността си.

За да се избегне разтягането на кожата по време на козметични процедури, подхранващият крем или масло трябва да се нанасят като се отчита направлението на мускулите на шията: на средната част на шията – отдолу-нагоре, на страничните повърхности – отгоре-надолу. Разтривка на шията с твърда ленена ръкавица с един пръст по тези направления, до леко зачервяване, също повишава еластичността на кожата. Ако кожата ви е много изнежена, може след почистване просто да потупате шията с памучни тампони, напоени в разтвор от 1 суп. л. сол, 1 ч. л. оцет или лимонов сок и 1 чаша вода.
Вечер преди лягане измийте шията, най-добре със сапун, съдържащ крем, масажирайте я няколко минути с ръкавица или с мека четка, с кръгови движения по посока гърдите – брадичката – лявото ухо – брадичката – дясното ухо. После изплакнете шията, изсушете кожата и нанесете с краищата на пръстите овлажняващ крем. След 15 минути попийте излишъка от крема с хартиена салфетка.

Вечер също може да почистите кожата с лосион или тоник и да нанесете на шията подхранващ крем, за предпочитане с витамин F. Движенията са леки и плъзгащи, с дясната ръка на лявата страна, а с лявата ръка – на дясната.

Известно е, че жената е на толкова години, на колкото изглежда. Ако се грижите правилно и редовно за външния си вид, борбата с времето може да доведе до неочаквани резултати!

Радмила Попова
по материали от Интернет

© Любомир Стойков
Всички права запазени!